Soa Aids Nederland — het verhaal van onze samenwerking

Samen met Marieke van den Borne en Erwin Fisser van Soa Aids Nederland werkten we aan een animatievideo die een rol kreeg tijdens de Digitale Leerweken 2021. Hoe is dat verlopen? Lees het hier.

Met Erwin maakte ik enkele jaren geleden al kennis toen ik een artikel aan het schrijven was en hem daarvoor enkele vragen stelde. Sindsdien spreken we elkaar regelmatig over gezondheid, gedragsverandering, muziek en werkten we ook al eens samen aan de WHO-campagne #WhatIWillChange.

Het was ook Erwin die me eind 2020 introduceerde bij zijn collega Marieke van den Borne. Eén gesprek later waren we vertrokken voor de ontwikkeling van een nieuwe animatievideo. Het was meteen gezellig en die sfeer hielden we de hele tijd aan. Als ik tijdens het schrijven van deze tekst terugdenk aan hoe dit project tot stand kwam, is dat een plezierige gedachte. Soms leidt een miniem, wat toevallig contact, tot veel meer! 

 
Screenshot 2021-03-22 at 21.29.44.png
 



Naar de animatievideo dan. Die moest zorgprofessionals inzicht geven in de verschillende stappen die hun cliënten doorlopen en hen de situatie ervan beter doen begrijpen. Erwin had die klantreis als eens geschetst tijdens een workshop van Soa Aids Nederland. Ons personage Sam zag toen al het levenslicht. Later vonden we het een leuk en passend idee om die originele schetsen te gebruiken in de animatievideo. En zo werd de animatievideo het verhaal van Sam die onveilige seks had.

Wauw...! Helemaal goed zo. Top!
— Marieke van den Borne, Soa Aids Nederland

Eenmaal dat concept duidelijk was, ontwikkelden we zoals altijd stap voor stap de animatievideo. We schreven het script uit, herwerkten, maakten een stemopname en ontwikkelden een storyboard. Zo kwamen we uiteindelijk tot de animatievideo die op 15 februari 2021 online ging richting de professionals.

 
 
Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.
 
 

De samenwerking met Marieke en Erwin gaf ons twee primeurs. Het was de eerste keer dat we echt samenwerkten met een Nederlandse organisatie. En twee: het was de eerste keer dat we illustraties van iemand anders verwerkten tot een animatievideo. En ja, dat willen we allebei zeker nog eens herhalen. Dat we ook sfeervol samenwerkten, was geen primeur. Maar ook dat zullen we zeker blijven doen.

Bart Dijckmans
Founder & coördinator CAST

 
 
 

Team

  • Marieke van den Borne — Idee & suggesties

  • Erwin Fisser — Illustraties & suggesties

  • Bart Dijckmans — Inhoud & coördinatie

  • Laura Matikainen — Story & animatie

  • Cootje Veelenturf — Stem

  • Jill Mathieu — Input script

Ook zorgprofessionals informeren en sensibiliseren?

Contacteer Bart

Nog meer verhalen?

Lees over onze samenwerking met Godfried en zijn collega’s van Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Alexius of Luc en Bruno van Stop Darmkanker.