5 opvallende Nederlandse gezondheidscampagnes

Gezondheid is hot. Dat zie je ook in Nederland. Elke dag gaan vele enthousiastelingen voluit om weldoordachte gezondheidscampagnes de wereld in te sturen. En dat lukt. Wij maakten voor jou een mooi lijstje.

De Eetwissel

Voedingsgewoonten aanpassen? Dat doe je niet van dag op dag. Met de Eetwissels van het Voedingscentrum wordt het wel een stuk eenvoudiger. Een Eetwissel is een kleine aanpassing die perfect past binnen iemands huidige eetgewoonten. Met 24 gevarieerde Eetwissels als voorbeeld, een korte uitleg en richtlijnen om een eigen Eetwissel vorm te geven, kunnen Nederlanders meteen tot actie overgaan. De visuele voorstelling van de Eetwissels illustreert mooi de eenvoud. Wie alle Eetwissels even snel overneemt als het Eetwissel memospel oplost, is goed op weg 😀.

 
 

Het Vlaams Instituut Gezond Leven werkt met gelijkaardige boodschappen om Vlamingen te stimuleren meer te bewegen.

Try before you fly

Het gebruik van condooms bij jongeren neemt af. Riskant. Tijd om condooms weer onder de aandacht te brengen, vond Soa Aids Nederland. Hoe dan? Met een pop-up condoomwinkel waar jongeren condooms kunnen uitproberen. Een ruim assortiment, een adviseur, een tool om de eigen maat te meten en een paskamer. Iedereen vindt er de ideale condoom. De shop was eind vorig jaar al een weekje open in het Centraal station van Utrecht en dit jaar gaat de condoomwinkel als marktkraam het land in. “Jongeren vinden er hun ideale condoom tussen de groentekraam en de kaasboer.“, gaf campagneleider Erwin Fisser mij mee. Wat een manier om het topic onder de aandacht te brengen! Check ook zeker de flitsende condoomwebshop van Soa Aids Nederland.

NIX18

Je kijkt niet raar op als je iemand jonger dan 18 ziet drinken of roken. Maar moet dat echt de norm zijn? Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en andere organisaties vinden van niet. Hun NIX18-campagne heeft een zeer specifieke doelstelling: het versterken van de sociale norm ‘niet drinken en roken tot je 18de’. De campagne richt zich niet alleen op jongeren en hun ouders, maar hun volledige directe omgeving. Met materialen voor o.a. verkopers, organisatoren van feestjes en sportclubs kunnen ze al zeer ver komen.

 
 

Dag tegen zout tijdens het barbecueën

Zout. Het is zit in bijna al onze gerechten. Zeker als we barbecueën. Maar waarom? Te veel zout is ongezond en zeker geen vereiste om een smaakvol gerecht op ons bord te krijgen. Dat is de overtuiging die de Nierstichting met haar campagne wil overbrengen. Ikzelf ben alvast volledig mee. Met de juiste producten, kruiden en specerijen kan het zoutvaatje gewoon in de kast blijven. Laat je inspireren door het barbecuemagazine met tips en recepten en ga voor pure smaken je volgende barbecue. En daar is het dit jaar zeker nog niet te laat voor 😏.

Stoptober

Stoppen met roken. Eenvoudig is anders. In oktober wordt het in Nederland alvast iets gemakkelijker met Stoptober. Samen met anderen 28 dagen niet roken met de bedoeling blijvend te stoppen, dat is het concept dat de Hartstichting en 7 andere organisaties bedachten. Met o.a. een app, online coaching, trainingen voor bedrijven en een exclusieve stopervaring in het Stoptoberhuis, krijgen rokers veel inspiratie en nog meer sociale steun. Vorig jaar deden 50000 Nederlanders mee waarvan 20 tot 30% na een jaar nog steeds gestopt was volgens Amsterdam UMC. Dat klinkt mooi! De inschrijvingen staan nog open!

Inspiratie kan je overal vinden. Ook over landsgrenzen heen. Bekijk de campagnes en spreek erover. Ook in Vlaanderen gaat het natuurlijk vooruit. Eerder stelden we al Vlaamse gezondheidscampagnes voor in deel 1 en deel 2.

Ken jij nog andere leuke campagnes? Vertel het met!

Bart Dijckmans
Founder & coördinator CAST