Stop Darmkanker — het verhaal van onze samenwerking

Luc Colemont en Bruno Mettepenningen van vzw Stop Darmkanker. Ik heb ongelofelijk veel respect voor wat ze samen klaar krijgen. Hun acties en campagnes leerde ik al een hele tijd geleden kennen. Die kan je ook niet missen. Luc en Bruno zelf ontmoette ik voor het eerst op de lancering van emma.health vorig jaar in Gent. Bruno had er net een bokskamp op zitten. Ook één van hun acties. Ik was onder de indruk en kocht wat later ook hun stripverhaal. Een tweede ontmoeting liet niet lang op zich wachten. In hun prachtig Antwerps kantoor op een kilometertje van het onze, smeedden we vorige zomer de eerste plannen voor onze animatievideo.

Stop Darmkanker & CAST - Kennismaking

Stop Darmkanker heeft één doel: darmkanker stoppen. Ze geven voorlichting, sensibiliseren en lanceren talloze acties. Ze geven alles, maar zo’n doel kunnen ze uiteraard niet alleen bereiken. Luc en Bruno zoeken bedrijven, partners die samen met hen willen strijden. Onze animatievideo moet hen helpen in die zoektocht.

 
Stop Darmkanker - stijl
 

Luc nodigde me uit voor zijn lezing, zeg maar optreden of show, in de Zoo van Antwerpen. Een mooie kans om hun manier van werken nog beter te leren kennen. Humor bleek belangrijk. Dat merkte ik al in andere acties, zoals de ‘Shitty Friend’ campagne of hun advertentie die genomineerd werd voor De Standaard Solidariteitsprijs 2019. ‘Actie’ was een ander sleutelwoord. In de animatievideo kozen we voor een metaforisch verhaal: Luc en Bruno die als echte strijders kampen tegen een sluipmoordenaar. Het is het verhaal van een klein, actiegericht team dat zich volledig geeft, maar nog extra hulp kan gebruiken.

Luc Colemont - Stop Darmkanker - Zoo van Antwerpen

Met ons videoconcept op tafel was alles klaar om samen de animatievideo verder uit te werken. Stap voor stap. Wij namen de leiding, Luc en Bruno gaven feedback en suggesties. Van een lijst met sleutelconcepten maakte onze copywriter Jill een verhalend script. Ons script werd een storyboard in de handen van onze designer & animator Harm. Ons script werd ook een voice-over, met dank aan de stemmen van Thomas (NL) en Nathalie (FR). En als laatste stap rekende we opnieuw op de magie van Harm. Fragment per fragment liet hij de animatievideo verschijnen.

 
Mijn Italiaanse echtgenote en haar zoon vonden het schitterend, ook al verstonden ze er niets van :-)
— Luc Colemont
 

Ik ben best trots op deze samenwerking en het resultaat. Hopelijk helpen we Stop Darmkanker weer een klein stapje dichter bij hun doel.

Echt bedankt Luc en Bruno. Zonder jullie gedrevenheid kunnen we natuurlijk nooit zoiets maken. Ik hoop nog veel van jullie en jullie acties te horen. Maar daar hoef ik niet aan te twijfelen.

Bart Dijckmans
Founder & coördinator CAST

 
 

Team

  • Luc Colemont & Bruno Mettepenningen — Idee & suggesties

  • Bart Dijckmans — Inhoud en coördinatie

  • Jill Mathieu — Script en story

  • Harm De Gruyter — Design en animatie

  • Thomas Cordie — Nederlandstalige stem

  • Nathalie Bay — Franstalige stem

Nog meer verhalen?

Lees ook over onze samenwerkingen met Olivier van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen of met Ellen & Karen van Kom op tegen Kanker.

Ook een team voorstellen met animatievideo?

Contacteer Bart.