Onze animator Harm vertelt over z'n werk

Animatievideo maken, hoe gaat dat juist in z’n werk? Die vraag wordt ons vaak gesteld. Kost het veel tijd? Welke software gebruiken jullie? Er is maar één persoon die alle antwoorden kent en dat is onze fantastische designer en animator Harm. In dit artikel legt hij je elke stap van z’n werkproces fijntjes uit.

 
 
Harm De Gruyter
 
 

De stijl

Mijn eerste echte actie is de stijlontwikkeling. Inspiratie vind ik in de huisstijl van de opdrachtgever. Welke kleuren komen terug? Hoe is de typische vormgeving? Ook kijk ik naar de boodschap die we gaan brengen. De stijl moet die kunnen versterken. Dan begin ik te schetsen. Af en toe in mijn old school schetsboek, maar meestal met de hand op een digitale tekentafel verbonden aan mijn computer. Zo kan ik de schetsen meteen verder uitwerken tot een afgewerkt stijlconcept in de software Photoshop of Illustrator.

 
 
Animatievideo maken: De stijlontwikkeling
 
 

Het verhaal

Ondertussen heeft de rest van het team het script uitgeschreven. Samen met het stijlconcept is dat mijn vertrekpunt voor de ontwikkeling van het storyboard. Dat is een soort geschetst stripverhaal met de beelden die in de video zullen komen. Het is vrij ruw, maar het doet me wel al nadenken over alle bewegingen en overgangen in de video. Als het nodig is, kan ik al correcties doen. Je kan het zien als een prototype van de video. Dat is handig. Zo krijgt de opdrachtgever snel een idee waar we naartoe gaan en voorkomen we overbodig werk.

 
 
Harm aan het werk.jpg
 
 

De voorbereiding

Als het storyboard klaar is, weet ik welke onderdelen we allemaal nodig hebben voor de animatievideo. Dan maak ik illustraties. Soms in mijn schetsboek, soms in Photoshop, maar meestal teken ik meteen in Illustrator. Alle objecten, alle personage en alle achtergronden teken ik nu uit. Van elk onderdeel dat op zichzelf moet kunnen bewegen in de video, maak ik een afzonderlijke illustratie. Voor een personage maak ik dus illustraties van alle ledematen. Enkel zo kan ik het op een natuurlijke manier laten bewegen in de video. Er komt dus wel wat voorbereidend werk aan te pas.

 
 
Animatievideo maken: De voorbereiding
 
 

De magie

Dan is het tijd voor het echte werk, het animeren. Daar kijk ik natuurlijk naar uit. Ik gebruik de After Effects software. Eerst breng ik alle illustraties in de software. Dan duid ik voor elk onderdeel het juiste draaipunt aan: een onderarm moet draaien in de elleboog, de bovenarm in de schouder. Ook link ik alle onderdelen op de juiste manier aan elkaar. Ik maak een soort skelet dat de link tussen alle onderdelen illustreert. Toch opnieuw wat voorbereiding dus 😉. Maar daarna begin ik echt te animeren. Alles komt tot leven. Als de voice-over is opgenomen, gebruik ik die ook meteen om de timing van de video goed te zetten. Wat de stem zegt, moet natuurlijk gelijktijdig in beeld verschijnen.

 
 
Harm aan het werk 2.jpg
 
 

De afwerking

De laatste stap is het sounddesign. Ik ben er al mee bezig tijdens het animeren, maar de finetuning doe ik pas op het einde. In onze video’s is de voice-over meestal het belangrijkste geluid. Die vertelt de boodschap. Ik zoek dus soundeffects en achtergrondmuziek die de boodschap ondersteunen en de juiste sfeer oproepen.

Voila. Na deze stappen is de video klaar om zijn rol te gaan spelen. Animeren, is dat veel werk? Ja, toch wel 😉. Maar iets creëren geeft natuurlijk veel voldoening. En als we achteraf de mooie reacties horen van de opdrachtgever en de doelgroep, weet je dat het ook echt iets betekend heeft.

Harm De Gruyter,
Designer & animator CAST

 
Animatievideo maken: Het animeren
 
 

Nog meer weten over hoe wij aan onze video’s werken?

Misschien vind je het verhaal van onze samenwerking met Leen & Robert van Sneezz of Ellen & Karen van Kom op tegen Kanker wel eens leuk om te lezen.