3 in het oog springende gezondheidscampagnes: een korte voorstelling

Heel wat mensen en organisaties in Vlaanderen geven zich elke dag voor de gezondheid van anderen. We krijgen de meest creatieve gezondheidscampagnes te zien. Wij stellen er drie kort aan je voor.

Shitty Friend

Elke dag sterven 5 Vlamingen aan darmkanker. Dat is veel. Te veel voor Luc Colemont van vzw Stop Darmkanker en zijn Shitty Friends. Zij weten dat een simpele stoelgangtest het antwoord is. Je bent een Shitty Friend als je iemand uit je vriendenkring eraan herinnert om zo’n test te doen. Zo gaat het topic over de tong en geven mensen elkaar een duwtje in de rug. Humor staat centraal in de campagne. Een amusante video leidt je in.

 
 

#smokefreeconcerts

In concertzalen is het al jaren verboden om te roken. Toch zie je regelmatig iemand een sigaret opsteken. Inderdaad, meestal zijn regels niet voldoende om een gedrag te sturen. Marc Michils en zijn team van Kom op tegen Kanker slaan de handen in elkaar met concertorganisatoren voor #smokefreeconcerts. Gratis polsbandjes voor concertgangers, moeten een sociale norm zichtbaar maken en rokers ontmoedigen. “Binnen rocken, buiten roken.”

 
Kom op tegen Kanker - #smokefreeconcerts
 

Wisselwerken

We zitten ongeveer 70% van onze werkuren stil. Minder kan ook wel, vindt Femke De Meester van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Wisselwerken is elk half uur even rechtstaan om gezonder, creatiever en productiever te zijn. Een nieuw bedacht werkwoord, stickers, een slideshow en andere materialen motiveren en brengen de conversatie tussen collega’s en het management op gang. De mogelijkheid om een zit-sta-bureau uit te testen en aan te kopen, helpt kantoorwerkers om ook echt tot actie te komen. In een video vertellen enkele experten waarover het juist gaat.

 
 


Deze campagnes zitten stuk voor stuk doordacht in elkaar. Een uitdaging voor de bedenkers is vaak om voldoende bereik te genereren. Alle hulp is dus welkom. Steek jij ook een handje toe?

Nog meer? We presenteren je nogmaals drie gezondheidscampagnes.

Bart Dijckmans
Coördinator & founder CAST