Gezondheidsbevorderaars zijn marketeers

Gezondheidsbevordering. Dat is mijn academische en eerste professionele achtergrond. Toen ik bij CAST ook aan marketing ging doen, viel me iets op: gezondheidsbevordering en business marketing lijken sterk op elkaar. Eigenlijk zijn er zelfs geen echte verschillen.

Zowel marketeers als gezondheidsbevorderaars proberen een doelgroep aan te trekken en tot een actie te prikkelen. Voor een marketeer is die actie de (herhaalde) aankoop van een product, voor een gezondheidsbevorderaar is dat een (herhaald) gezond gedrag. De manier waarop ze dat aanpakken is zeer gelijkaardig.

Een marketeer ziet typisch 5 fasen die de doelgroep doorloopt tot een aankoop:

Customer journey - margins.png

De marketeer noemt dit proces de customer journey (of marketingfunnel). In elke fase heeft de doelgroep andere noden. De marketeer gebruikt andere communicatietechnieken en andere content om een lead naar de volgende fase te brengen (converteren).

Ook de gezondheidsbevorderaar splitst de weg van de doelgroep tot het stellen van een gezond gedrag typisch op in 5 fasen:

Stages of change - margins.png

De gezondheidsbevorderaar noemt dit proces de stages of change (of het Transtheoretische model van Prochaska & Diclemente). Ook hier heeft de doelgroep specifieke noden in elke fase. De gezondheidsbevorderaar speelt in op andere determinanten van gedrag, gebruikt andere communicatietechnieken en andere campagneconcepten om een persoon naar de volgende fase te brengen.

Als je de customer journey en de stages of change vergelijkt, zie je een sterke overeenkomst. Dat is logisch. Het gaat gewoon om motiveren, drempels wegnemen en de doelgroep naar een beslissing en een herhaalde actie te gidsen.

Het hele verhaal is natuurlijk niet verteld met deze twee modellen. Maar de overeenkomsten gaan nog verder. Ook in andere modellen zijn ze zichtbaar. Dat is ook waar de principes van social marketing uit voortkomen.

Eens buiten je eigen context kijken, is vaak echt verrijkend. Mij gaf het al heel wat inzichten. Zeker ook wanneer ik als gezondheidsbevorderaar naar marketing keek. Gezondheidsbevorderaars zijn gewoonweg marketeers. Laat jij je ook inspireren?

Bart Dijckmans
Coördinator & founder CAST