Een sterke patiëntencommunicatie: 3 ‘wins’ voor ziekenhuizen

Een ziekenhuis is een boeiende, maar complexe organisatie. Centraal staan een patiënt en een gezondheidsprobleem. Goed communiceren met de patiënt, voor, tijdens en na het ziekenhuisbezoek, is bepalend in het zorgtraject. Een goede patiëntencommunicatie speelt in op tal van thema’s. Samen met enkele hulpvaardige communicatieprofessionals van Vlaamse ziekenhuizen selecteerden wij er drie.

Therapietrouw

Patiënten die duidelijkheid krijgen en weten waarom medicatie of oefeningen belangrijk zijn in hun behandeling, gaan er loyaler mee om. Als een mondelinge uitleg niet voldoende is, kunnen andere (audiovisuele) communicatiedragers de boodschap helpen overbrengen.

Patiënttevredenheid

Niet weten wat je te wachten staat: best wel spannend. Maar tijdens een ziekenhuisbezoek is het toch vooral vervelend. Geïnformeerde patiënten die weten waar ze moeten zijn of hoe hun behandeling gaat verlopen, voelen zich comfortabeler en hebben meer vertrouwen.

Patiëntenparticipatie

Patiëntenparticipatie is een gloeiend heet item. Maar zonder goede communicatie, geen patiëntenparticipatie natuurlijk. Goede communicatie is de eerste stap om patiënten te empoweren en hen klaar te maken om hun zorgtraject mee vorm te geven.

Een mooie communicatiemix

De boodschap geraakt op verschillende manieren tot bij de patiënt. Face-to-face contact tussen professionals en patiënten staat centraal. Webteksten, folders, affiches, online video’s, video’s op beeldschermen en andere communicatiedragers vervolledigen het gamma. Een gebalanceerde communicatiemix brengt de boodschap op het juiste moment tot bij de patiënt. Het is een kwestie van de doelgroep en de boodschap te matchen met de juiste drager en het juiste kanaal.

Bart Dijckmans
Founder & coördinator CAST