4 eenvoudige acties om een video gebruiksklaar te maken

Bij het uploaden van een video op een hosting platform, zoals Youtube, Wistia, Vimeo of sociale media, heb je de kans om wat fine tunings te doen. Zo maak je de video beter vindbaar en aanlokkelijker voor de doelgroep.

Geef de video een goede titel

Een goede titel illustreert de waarde voor de kijker en wekt nieuwsgierigheid op. Een goede titel maakt de video ook beter vindbaar voor de doelgroep en zoekrobots, zoals Google (cf. Search Engine Optimization of SEO). Hou titels simpel, relevant en overtuigend. De term ‘video’ of ‘film’ verwerken in de titel is meestal overbodig.

Geef de video een goede beschrijving

Ook de beschrijving maakt de kijker nieuwsgierig en speelt mee in de vindbaarheid van de video door de doelgroep en zoekrobots. Maak ook de beschrijving simpel, relevant en overtuigend. Een trucje? Maak een kort lijstje van keywords en verwerk die tot een korte tekstje.

Gebruik een aantrekkelijke thumbnail

Een thumbnail is het stilstaande beeld dat de kijker te zien krijgt alvorens de video af te spelen. Ook dat kan je meestal finetunen. Het is de eerste indruk die je de kijker meegeeft. We weten hoe belangrijk die is. De thumbnail kan een screenshot zijn van de video, maar een nieuw beeld zoals dat van onze video voor Kom op tegen Kanker, is vaak nog overtuigender. Zorg dat de gekozen thumbnail ook nog duidelijk is bij kleine weergaven. Een laatste tip? Gezichten doen het altijd goed.

Voeg bijschriften toe

Video’s worden vaak zonder geluid bekeken, zeker op platformen met autoplay. Met bijschriften of ondertitels maak je je video in elke situatie toegankelijk. Soms is het handig om de ondertitels in het videobestand zelf te integreren, maar op de meeste platformen kan je dit ook achteraf nog toevoegen door een SRT-bestand te uploaden (Youtube, Wistia, Vimeo, Facebook, LinkedIn).

Wat kan je volgens jou nog doen om een video te finetunen voor gebruik? Vertel het ons.

Bart Dijckmans
Coördinator & founder CAST