Groepsaankoop Spoeddienst — Ons verhaal

Samen met een groep van 16 ziekenhuizen ontwikkelden we in het najaar van 2020 een animatievideo. Een animatievideo die patiënten moet helpen om de werking van de spoeddienst en de daarbij horende wachttijden te begrijpen. En dat meteen in 16 ziekenhuizen. Een unieke en uitdagende samenwerking. Benieuwd hoe die gelopen is? Lees het hier.

We gaan eerst terug naar 2019, naar enkele gesprekken tussen Chris Van Raemdonck van OLV Ziekenhuis en mezelf. Chris vertelde dat ze op de spoeddienst wel eens vervelende situaties meemaken. Patiënten moeten soms lang wachten en tonen daar niet altijd begrip voor. Frustratie of soms zelfs agressie, dat is niet aangenaam voor het personeel en andere bezoekers. Chris wel een oplossing voor ogen: patiënten informeren met een animatievideo.

 
 
Op een begrijpbare manier de werking van de spoeddienst uitgelegd aan elke patiënt.
— Sofie Vermeulen, AZ Rivierenland

Bij CAST speelden we al een tijdje met het idee om animatievideo’s te ontwikkelen voor meerdere organisaties tegelijkertijd. Zo zouden we ons tarief kunnen verlagen en er meteen ook meer impact mee kunnen hebben. Later vertelden andere ziekenhuizen ons over dezelfde uitdaging op de spoeddienst. En met het triageproces werken ze er allemaal op een zeer gelijkaardige manier natuurlijk. Hier zat dus wel iets in.

Van het één kwam zo het ander en begin 2020 onthulden OLV Ziekenhuis en wij samen onze groepsaankoop. En het zat goed, want ook In4care en BlueHealth Innovation Center schaarden zich meteen achter ons initiatief. Daarna was het wat minder. Het coronavirus en de drukte in ziekenhuizen zorgden tweemaal voor uitstel van onze lancering. Maar de derde keer was helemaal raak. Op enkele weken was onze groepsaankoop volzet en begin juli gingen we van start met onze groep van 16 ziekenhuizen.

 
 
Een duidelijk, stap voor stap proces.
— Pieter-Jan Breyne, Jan Yperman Ziekenhuis

En toen? Samenwerken met 16 ziekenhuizen? Met 32 contactpersonen en hun collega’s? Gaat dat lukken? We stonden voor een uitdaging, maar ik kan hier al zeggen dat dat echt vlot gelopen is. We waren goed voorbereid, de ziekenhuizen stelden zich flexibel op en onze heldere doelstelling maakte het ons ook gemakkelijker.

We waren dus vertrokken. Stap voor stap transformeerden we onze doelstelling in een functionele animatievideo. Ons team deed telkens een aanzet, de ziekenhuizen gaven feedback en suggesties via gestructureerde vragenlijsten. Zo schudden we samen uit onze doelstelling een reeks sleutelwoorden. Die bracht onze copywriter samen in een helder script. Daarmee deed onze stemacteur een opname en knutselde onze animator een storyboard in elkaar. En zo gingen we samen verder. Vier maanden, en heel wat stappen en interactie later, was de animatievideo klaar: voor elk ziekenhuis een versie met eigen logo en aangepaste uniformkleuren die vooral op de spoeddienst zelf zal afspelen.

Het tempo, de animaties, de chronologie van het verhaal. Sterk!
— Jeanne Blancke, AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze
 
 
Duidelijke boodschap, prachtige vormgeving.
— Maarten Delaere, Jan Yperman Ziekenhuis

En ja, daar zijn we echt wel vlot geraakt. Het is veel werk, maar het is ook genieten om het zo te zien gaan. Natuurlijk waren er verschillende meningen, maar daar gingen we telkens vlot voorbij. Het resultaat mag er ook zijn. Dat vind ik zelf en gelukkig ook de ziekenhuizen. Nu is het uitkijken naar de reacties van de patiënten, want dat is natuurlijk wat echt telt. Het vertrouwen is er alleszins helemaal en daar hebben meer dan 40 mensen samen voor gezorgd. Ja, we mogen al trots zijn.

Bedankt iedereen.

Bart Dijckmans
Founder & coördinator CAST

 

Team

Coördinatie & inhoud — Bart Dijckmans
Script — Jill Mathieu
Design & animatie — Harm De Gruyter
Stem NL — Elena Peeters
Stem ENG — Jesse De Reu
Stem FR — Nathalie Bay
Coördinatie vertaling — Jill Mathieu en Ellen Oude Griep

Idee, feedback en suggesties
AZ Alma
— Marc Van Hulle en Lode D'haenens 
AZ Damiaan — Kevin Mollet en Bernard Meyers
AZ Glorieux — Tess Notebaert en Vincent Van Vossel
AZ Groeninge — Annelies Feys en Brian Geryl
AZ Herentals — Annelies Vrints en Jos van der Schoot
AZ Maria Middelares — Catherine Zenner en Jeanne Blancke
AZ Rivierenland — Sofie Vermeulen en Evelyne Paniez
AZ Sint-Lucas Gent — Iny Cleeren en Lisa Dierickx
AZ Sint-Vincentius Deinze — Catherine Zenner en Jeanne Blancke
AZ Zeno — Julie De Waele en Steven Schelfhout
H.Hartziekenhuis Mol — Ellen Vermeulen en Jef Goris
Imeldaziekenhuis — Nicole Reynders, Kathleen Vermeulen en Patrick Pellegrims
Jan Yperman Ziekenhuis Ieper — Pieter-Jan Breyne en Maarten Delaere
O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem — An-Sofie Neirynck en Bieke Depaepe
OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove — Chris Van Raemdonck, Kris Vierendeels en Kathleen De Beer
Ziekenhuis Geel — Josti Gadeyne en Nadescha Turlinckx

Nog meer weten over onze groepsaankopen?

Contacteer Bart of lees het verhaal van onze tweede groepsaankoop rond de werking van de dienst Medische beeldvorming!