3 manieren waarop expertisecentra communiceren met video

Expertisecentra, instituten of kennisinstellingen bezitten een enorme kennis die ze willen overbrengen op hun doelgroep. Tekst en afbeeldingen zijn de kern, maar video kan de boodschap een mooie boost geven. Wat zijn veel voorkomende manieren om als expertisecentrum video in te zetten?

Een campagne of project voorstellen

Een campagne bestaat meestal uit verschillende onderdelen. Een introductie met video is ideaal om de doelgroep wegwijs en nieuwsgierig te maken. Gebruik de video op de website of in een presentatie. Op sociale media kan ook, al ga je daar best voor zeer korte teasers. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen lanceerde haar campagne Vergeet dementie, onthou mens met een animatievideo van 90 seconden.

 
 

Lange webteksten verteerbaar maken met een mix van media

Online bezoekers hebben niet veel tijd. Lange doorlopende teksten zijn echt wel verboden. Een mooie mix van media motiveert de bezoeker om verder te kijken. Wissel tekst af met tussentitels, witruimtes, opsommingen, quotes, afbeeldingen, audio en ook korte video’s. Laat de verschillende elementen elkaar aanvullen en complementeren, niet zomaar herhalen. VRT NWS werkte een mooi voorbeeld uit met hun artikel over het verdwijnen van open ruimte in Vlaanderen.

Een model of theorie verduidelijken

Een model of theorie heeft meestal wat extra uitleg nodig. Met een explainer video breng je die informatie efficiënt over en maak je de doelgroep hongerig naar meer. Op de website of in een presentatie, op elk platform kunnen ze waardevol zijn. Het Vlaams Instituut Gezond Leven doet het voor met de voedingsdriehoek.

 
 
 

Video is één van de elementen in een contentstrategie die tekst, illustraties, foto’s, audio en video samenbrengt. Elk stuk content pas binnen één van de stappen die je kan zetten om jullie product, instrument of campagne te promoten. Het is een kwestie van prioriteiten bepalen en beslissen welke content je op welke manier gaat communiceren.

Nog meer inspiratie?

Lees ook over onze samenwerking met Ellen & Karen van Kom op tegen Kanker, met Tineke & haar team van het Vlaams Instituut Gezond Leven en Olivier & zijn team van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Bart Dijckmans
Coördinator & founder CAST